Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Διευθύντρια :
Μαρίνα Καλογριδάκη, Αναισθησιολόγος Επειγοντολόγος Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Διοικητικά και Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Τ.Ε.Π.
Ιατροί :
Ευστράτιος Βλαστός,Γενικός Χειρουργός Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.
Καλλιόπη Δραχτίδη, Αναισθησιολόγος Επιμελήτρια Α’ Ε.Σ.Υ.
Χρήστος Κονιδάρης, Χειρουργός – Ορθοπαιδικός Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.
Κωνσταντίνος Σγούρος, Ειδικός Παθολόγος Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.
Βασιλική Τσιώρα, Ειδική Παθολόγος – Εντατικολόγος Επιμελήτρια Α’ Ε.Σ.Υ.
Δημήτριος Άλλιος, Χειρουργός Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Σπυρίδων Γαλανάκος, Ειδικός Καρδιολόγος Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Φραντζέσκα Zαμπέλη, Χειρουργός – Ορθοπαιδικός Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ.
Αναστάσιος Καλλιάς, Χειρουργός – Ορθοπαιδικός Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Αντώνιος Καρδάτος, Χειρουργός – Ορθοπαιδικός Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Όλγα Στεφανίδου, Ειδική Παθολόγος Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ.
Όλγα Αγορά, Ειδικότητας Καρδιολογίας – Επικουρικός
Προϊσταμένη:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΕΝΙΚΛΟΓΛΟΥ
1ο Εξεταστήριο: 213 – 20.86.347
2ο Εξεταστήριο: 213 – 20.86.247
Μονάδα Αναζωογόνησης: 213 – 20.86.810.
Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας: 213 – 20.86.814
Μικρό Χειρουργείο: 213 – 20.86.295
Το έτος 2023 το Νοσοκομείο ΓΝΑ ΚΑΤ συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς και επιτυχούς Πορείας (1963-2023)
Το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ είναι ένα Γενικό Νοσοκομείο με κατεύθυνση ειδική στο Τραύμα και το Επείγον αποτελεί Νοσηλευτική δομή της Α’ ΥΠΕ με οργανική δύναμη 650 κλινών.
Παρέχονται μια μεγάλη σειρά, υψηλού επιπέδου, ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων στον ορθοπεδικό Τομέα, στον Χειρουργικό Τομέα και στον Παθολογικό Τομέα. Οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου υποστηρίζουν, άοκνα, Πανελλαδικά τις συνεχείς ανάγκες του ΕΣΥ. Τα εξειδικευμένα τμήματα Σπονδυλικής Στήλης, Μικροχειρουργικής άνω άκρου και Πλαστικής Χειρουργικής Εγκαύματος παρέχουν συνεχή κάλυψη.
Στο νοσοκομείο ΓΝΑ ΚΑΤ λειτουργεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), το οποίο εφημερεύει 24Η/365 ημέρες, σε καθημερινή βάση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε ειδική εφημερία και κάθε τέταρτη ημέρα σε Γενική σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ με πολυεπίπεδη υψηλού επιπέδου διατομεακή επιστημονική στελέχωση και ειδικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Το ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ ανήκει στον Ιατρικό Τομέα της Επείγουσας Ιατρικής και Εντατικής Θεραπείας η ανάπτυξη του οποίου συνίσταται σε τέσσερεις πολυδύναμες ΜΕΘ, με την ανάπτυξη δύναμης 51 κλινών και 7 κλινών ΜΑΦ.
(Υπεύθυνος Τομεάρχης Διευθυντής ΕΣΥ κος Αλαμάνος Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος)
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ ΚΑΤ στο έτος 2022 διαχειρίστηκε 89.264 ασθενείς εκ των οποίων 21.379 έλαβαν εισαγωγές στο Νοσοκομείο.
Φέρει ιατρείο Διαλογής ασθενών (TRIAGE) και περιπατητικό (ορθοπαιδικό) ιατρείο FAST TRACK.
Η Αίθουσα Αναζωογόνησης ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ είναι ένας ειδικός χώρος (TRAUMA & RESUS BAY), δύναμης πέντε κλινών με εξοπλισμό επιπέδου ΜΕΘ, ο οποίος αποτελεί την αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας από το 2004. Παραμένει συνεχώς στελεχωμένη με έμπειρο και εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμένη για την βέλτιστη αναζωογόνηση και διαχείριση πολυτραυματιών ή/και των βαρέως πασχόντων ασθενών, ΤΕΠ ή του Νοσοκομείου, σε κρίσιμη κατάσταση ή με ασταθή ζωτικά σημεία.
Την ίδια χρονική περίοδο διαχειρίστηκε συνολικά 1046 τραυματίες ή/και βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Αντιμετώπισε 127 περιστατικά καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Φέρει σύγχρονο, με τα διεθνή δεδομένα, εξοπλισμό για τις βέλτιστες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του λήπτη υγείας στο ΤΕΠ και στο Νοσοκομείο γενικότερα.
Στην Aίθουσα Aναζωογόνησης ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ, το έτος 2022 έλαβαν συνολικά αντιμετώπιση 320 περιστατικά υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε κρίσιμη κατάσταση.
Το έτος 2022 το γραφείο Ψυχολόγων έλαβε κλήση από το ιατρικό προσωπικό ΤΕΠ να διαχειριστεί 136 περιστατικά για τις ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης 28 ασθενών και 108 συνοδών συγγενών του ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ .
Στο ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ η Κοινωνική Υπηρεσία ανέλαβε 35 περιστατικά ασθενών ή συνοδών.
To Νοσοκομείο ΓΝΑ ΚΑΤ παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έρευνα ως, teaching hospital, σε ιατρικές, Νοσηλευτικές και φυσικοθεραπείας ειδικότητες και εξειδικεύσεις. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΓΝΑ ΚΑΤ, συμμετέχει και προσφέρει αντίστοιχα υψηλού κύρους εκπαίδευση και κατάρτιση, σε κλινική εμπειρία και δεξιότητες, προπτυχιακή επίπεδο και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε φοιτητές ιατρικής και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, Ιατρικών Ειδικοτήτων, Μετεκπαίδευσης Ιατρών ΕΠΙ ΕΚΑΒ Αθηνών, παρέχει εκπαίδευση στην Νοσηλευτική Ειδικότητα της Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Νοσηλευτικής, πρακτική εκπαίδευση φοιτητών ΔΙΕΚ Διασωστών ΕΚΑΒ Αθηνών, πρακτική εκπαίδευση ΔΙΕΚ Βοηθού Νοσηλευτικής Τραυματιολογίας ΓΝΑ ΚΑΤ κ.λ.π.
Επίσης έχει πρόβλεψη εκπαίδευσης ειδικευομένων ιατρών της ορθοπαιδικής και τραύματιολογίας, της Γενικής Χειρουργικής και της Αναισθησιολογίας στην Επείγουσα Ιατρική σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ.Φ/λου 4138/2018 και ΦΕΚ Αρ.Φ/λου 2384/2019.
Συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών pre-med ATLANTIS, της αλλοδαπής (ΗΠΑ).
Το ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ παρέχει πέντε θέσεις ιατρών στο πιλοτικό πρόγραμμα της Προκαταρκτικής Κλινικής Άσκησης έξι (6) μηνών για την απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την αυτόνομη άσκηση της Ιατρικής. (Γ5α/Γ.Π.οικ.11606/22.02.2023,ΦΕΚ Β’ 2472 / 13.04.2023-).
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ ΚΑΤ έχει οργανώσει πολυπληθή εθελοντική ομάδα επαγγελματιών Υγείας, ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου με ιδιαίτερη εμπειρία στην διαχείριση του Τραύματος ή/και του βαρέως πάσχοντος ασθενή, για την αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών.
Οδηγίες Πρόσβασης:
Το ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ βρίσκεται στον 1ο όροφο του Κεντρικού Κτιρίου, δίπλα από το Γραφείο Κινήσεως.
Κατά την άφιξή σας να έχετε τον κωδικό ΑΜΚΑ διαθέσιμο.
Σαρώστε με το κινητό σας τον κώδικα QR για πληροφορίες όπως:
1.Ανάγκη Ψυχολογικής Υποστήριξης ΤΕΠ.
2.Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο ΤΕΠ για τους λήπτες υγείας και τους συνοδούς.
3.Δείτε την σειρά αναμονή σας στο κινητό τηλέφωνο δίχως συνωστισμό (υπό κατασκευή).
Περισσότερες Πληροφορίες στην ιστοσελίδα ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ.
Τι είναι το Τ.Ε.Π.;
Το Τ.Ε.Π. είναι το Τμήμα του Νοσοκομείου που έχει στόχο την υποδοχή, διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με επείγοντα και οξέα προβλήματα που καλύπτουν το πλήρες φάσμα των νόσων, κακώσεων, καθώς και την διαχείριση τους ως την στιγμή εισαγωγής τους σε Κλινική.
Πρακτικά είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της προνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Επιπλέον, λειτουργεί ως ήθμός (φίλτρο) καθώς προστατεύει το νοσοκομείο από άσκοπες εισαγωγές.
Κύριο εργαλείο αυτής της διαχείρισης είναι η Διαλογή (TRIAGE) με την ταξινόμηση της βαρύτητος νόσου των προσερχόμενων ασθενών. Σημειώνεται ότι η προσέλευση ασθενή δια ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ ΔΕΝ συνιστά λόγο αυτόματης παραχώρησης προτεραιότητας (ΦΕΚ 874/Β/20-3-2012).
Σκοπός του Τ.Ε.Π.
Σκοπός του Τ.Ε.Π. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης με ορθή διάγνωση και θεραπεία.
Έχει ως βασικό οδηγό την εφαρμογή αρχών επείγουσας ιατρικής με προτεραιότητα:
- Την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.
- Την παροχή αναλγησίας.
- Την διάγνωση ασθενειών και την έναρξη της θεραπείας.
- Την διαλογή με βάση την βαρύτητα των προσερχομένων ασθενών.
Επίσης, νοσηλεύει στους χώρους του:
- Ασθενείς των οποίων το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σε λίγες ώρες χωρίς την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
- Αμφίβολες περιπτώσεις ως προς τη διάγνωση, έως ότου διευκρινισθεί και αποφασιστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση τους.
- Αντιμετωπίζει ασθενείς που χρειάζονται άμεση και προωθημένη αντιμετώπιση, π.χ. μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, καρδιακό monitoring, αιμοδυναμική υποστήριξη, με δικά του μέσα στους δικούς του χώρους έως ότου ο ασθενής οδηγηθεί στη συνέχεια στο ανάλογο τμήμα.
- Την οργάνωση Σχεδίου αντιμετώπισης Μαζικών Καταστροφών.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Κ.ΕΠ.Υ./Ε.Κ.Α.Β) ενημερώνεται συνεχώς για την εικόνα πλήρωσης των κλινών ή για την αυξημένη κίνηση στο Τ.Ε.Π. έτσι ώστε να κατευθύνει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) προς λιγότερο επιβαρυμένους υγειονομικούς σχηματισμούς.
Η χωροταξία του Τ.Ε.Π. περιλαμβάνει:
- Υποδοχή – Γραμματεία – Διαλογή.
- Αίθουσα αναμονής − Χώρος ενημέρωσης συγγενών.
- Περιπατητικό Ιατρείο (FAST TRACK).
- Αίθουσα Αναζωογόνησης.
- Εξεταστήρια – Αίθουσα γύψου.
- Αίθουσα ελάσσονος τραύματος (μικρό χειρουργείο).
- Θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας.
- Χώρος απομόνωσης μολυσματικών ασθενών.
- Ακτινολογικό Εργαστήριο.
- Χώρος απολύμανσης εκτεθειμένου ατόμου.
- Χώρος ανάπαυσης προσωπικού.
- Γραφεία – Αποθήκες.