ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΤ
2132086000

Ιατρικό Προσωπικό

Νικόλαος Καυκάς, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής/Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

Σοφία Ιωαννίδου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ.

Γεώργιος Παυλάκης, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ., Επεμβατικός Καρδιολόγος

Δημήτριος Φλέσσας, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ.

Χρήστος Μαντής, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ., Επεμβατικός Καρδιολόγος

Βασίλειος Σουσώνης, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ., Ηλεκτροφυσιολόγος

Ελεντίνα Σεϊτανίδη, Επικουρική

Παγώνα Δρίτσα, Επικουρική

 

Γραμματεία

Τηλ. 213 – 20.86.190 και 213 – 20.86.737

E – mail: kardiosec@kat-hosp.gr.

 

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αποτελείται από την προϊσταμένη της Καρδιολογικής Κλινικής και την προϊσταμένη της καρδιολογικής Μονάδος με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτών, νοσηλευτριών και παραϊατρικού – βοηθητικού προσωπικού.

 

Καρδιολογικό Τμήμα

Το Καρδιολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ βρίσκεται στο Κτίριο Βρυώνειο Δ΄ (4ος όροφος). Είναι άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο με καταρτισμένο και έμπειρο ιατρικό (9 ειδικοί καρδιολόγοι και 7 ειδικευόμενοι ιατροί) και νοσηλευτικό προσωπικό. Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα. Πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια, ενώ εφημερεύει κάθε 4 ημέρες (Δ΄δέσμη εφημερίας του νοσοκομείου 14:30 – 22:00 τις καθημερινές και 08:00 – 22:00 τις αργίες) και ενδιάμεσα κάθε 2 ημέρες πρωινή εφημερία (Β΄δέσμη εφημερίας του Νοσοκομείου 08:00 – 14:30). Υποδέχεται μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε βαρύτητας. Το τμήμα καλύπτει επίσης και το πρόγραμμα πρωτογενών αγγειοπλαστικών, στην οξεία φάση του εμφράγματος, του Υπουργείου Υγείας.

 

Στο Καρδιολογικό τμήμα υπάγονται

  • Η Καρδιολογική Κλινική
  • Η Μονάδα Εμφραγμάτων – Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών
  • Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
  • Το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης
  • Το Υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο
  • Το εργαστήριο Δοκιμασιών Κόπωσης
  • Τα πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία

Κάθε χρόνο το Καρδιολογική Τμήμα οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαµβάνουν χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του νοσοκομείου µεταξύ 13.30 και 14.30 σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπου γίνονται ελεύθερες παρουσιάσεις από τους Ιατρούς της Κλινικής αλλά και από διακεκριµένους προσκεκληµένους. Τις παρουσιάσεις συντονίζει ο ∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, κος Νικόλαος Καυκάς και προτρέπεται η ενεργός συμμετοχή και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους Ιατρούς. Επιπλέον γίνονται έκτακτες παρουσιάσεις θεµάτων, βιβλιογραφικές ενημερώσεις ή προβολές φαρµακευτικών εταιριών, οι οποίες ανακοινώνονται εγκαίρως, όπως και παρουσιάσεις ενδιαφέροντων περιστατικών, από τους Ιατρούς του Τμήματος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ 2024 – 2025

Όσον αφορά το επιστημονικό έργο της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, συμμετέχει σε πολυάριθμα συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με παρουσίαση ερευνητικών εργασιών αλλά και ομιλιών.. Τέλος, είναι μεγάλη τιμή για την Καρδιολογική Κλινική να συμμετέχει σε παγκοσμίου εμβέλειας πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε διάφορες μελέτες παρατήρησης.


ΤΜΗΜΑΤΑ

Καρδιολογική Κλινική (Τηλ.: 213 208 6737)

Η Καρδιολογική Κλινική διαθέτει 11 δίκλινα δωμάτια (συνολική δύναμη: 22 κλίνες εκ των οποίων οι 10 διαθέτουν κεντρικό monitor). Νοσηλεύονται καρδιολογικά περιστατικά όλων των ειδών με υψηλότατου επιπέδου ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, καθώς και ξενοδοχειακή υποστήριξη.

 

Μονάδα Εμφραγμάτων – Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών (Τηλ.: 213 2086676)

Η Μονάδα Εμφραγμάτων – Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών περιλαμβάνει 5 κλίνες μονάδος που διαθέτουν πλήρες monitor. Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται για την ιατρική αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων καρδιοπαθών και διενεργούνται σε αυτό όλων των ειδών οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις (τοποθέτηση προσωρινών βηματοδοτών, περικαρδιοπαρακεντήσεις, αιμοδυναμικές μετρήσεις μετά από δεξιό καρδιακό καθετηριασμό, τοποθετήσεις κεντρικών φλεβικών και αρτηριακών γραμμών κ.α.). Η Μονάδα Εμφραγμάτων – Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών διαθέτει επίσης φορητό υπερηχοκαρδιογράφο, φορητό αναπνευστήρα μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και αυτόνομο εργαστήριο μέτρησης αερίων αίματος.

 

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο  (Τηλ.: 213 2086812)

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο 2007. Στο χώρο του Εργαστηρίου πραγματοποιούνται στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων. Το Εργαστήριό διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας υπερσύγχρονο εξοπλισμό και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες και τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες του χώρου προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον ασθενή. Οι επεμβάσεις γίνονται από έμπειρους ιατρούς και προσωπικό ενώ καλύπτουν όλο το φάσμα αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου, ακόμα και τις πιο σύμπλοκες μορφές (πολυαγγειακή στεφανιαία νόσος, βλάβες διχασμού, ασβεστωμένα στεφανιαία αγγεία, αγγειοπλαστική στελέχους και διάνοιξη χρόνιων ολικών αποφράξεων με ορθόδρομη και αντίδρομη προσπέλαση). Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας (ενδοαορτική αντλία, IMPELLA, iVAC), ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα (IVUS), οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT), μηχάνημα αιμοδυναμικής εκτίμησης και λειτουργικής βαρύτητας των στεφανιαίων βλαβών (FFR, iFR, dFR) και άλλες σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης σύμπλοκων περιστατικών, όπως περιστροφική αθηρεκτομή (Rotablator) και μηχάνημα ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας (ShockWave) για ασθενείς με ασβεστωμένα στεφανιαία αγγεία. Το τμήμα καλύπτει και το πρόγραμμα πρωτογενών αγγειοπλαστικών, στην οξεία φάση του εμφράγματος, του υπουργείου υγείας. Πάνω από το 90% των περιστατικών γίνονται δια της κερκιδικής προσπέλασης (χέρι)και όχι από το πόδι (μηριαία αρτηρία), κάτι το οποίο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά το τέλος της επέμβασης, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί η μηριαία αρτηρία (πόδι) απαιτείται ακινητοποίηση του ασθενούς για πολλές ώρες.
  2. Εξιτήριο του ασθενούς μετά από λίγες ώρες από τη διενέργεια στεφανιογραφίας

Το 1 και 2 ισχύουν γιατί επιτυγχάνεται άμεση αιμόσταση – διακοπή αιμορραγίας, κάτι που οδηγεί σε μείωση έως και 70% των αγγειακών επιπλοκών-αιμορραγιών στο σημείο παρακέντησης, ενώ τελευταίες μελέτες δείχνουν και μείωση της θνητότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου στους οποίους διενεργείται πρωτογενής αγγειοπλαστική από την κερκιδική αρτηρία (χέρι).

 

Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας (Τηλ.: 2132086878)

Το εργαστήριο διαθέτει μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (Speckle Tracking, τρισδιάστατο διαθωρακικό και διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, κτλ.). Σε εβδομαδιαία βάση  διενεργείται μεγάλος αριθμός διαθωρακικών και διοισοφάγειων μελετών και σημαντικός αριθμός μελετών δυναμικής υπερηχοκαρδιογραφίας (stress echo) από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους Καρδιολόγους.

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης (Τηλ.: 2132086737)

Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης πραγματοποιείται όλο το φάσμα επεμβάσεων ηλεκτροφυσιολογίας. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση καρδιακών αρρυθμιών και διαταραχών του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας, καθώς και οι επεμβάσεις κατάλυσης με χρήση υψίσυχνου ρεύματος ή κρυοκατάλυσης. Σε ειδική χειρουργική αίθουσα με τη δυνατότητα ακτινοσκόπησης πραγματοποιούνται εμφυτεύσεις όλων των τύπων βηματοδοτών για την αντιμετώπιση νόσων του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς, σύμφωνα με τις ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενώ επί συγκεκριμένων ενδείξεων πραγματοποιούνται τοποθετήσεις εμφυτεύσιμων καταγραφέων καρδιακού ρυθμού με δυνατότητα μακροχρόνιας απομακρυσμένης παρακολούθησης. Παράλληλα, στα πλαίσια διερεύνησης αρρυθμιών και παρακολούθησης ασθενών με διαταραχές του καρδιακού τοποθετούνται Holter ρυθμού (συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος) 24ώρου και 48ώρου.


Εργαστήριο Δοκιμασίας Κόπωσης
(Τηλ.: 2132086300)

Στην Καρδιολογική κλινική λειτουργεί σύγχρονο εργαστήριο δοκιμασίας κόπωσης με κυλιόμενο τάπητα για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς. Το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της δοκιμασίας.

 

Τακτικό Καρδιολογικό Ιατρείο (Τηλ.: 2132086300, ραντεβού στο 1535 τηλεφωνικά και online)

Στα πλαίσια του τακτικού Καρδιολογικού Ιατρείου λειτουργούν τα ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας και Αρρυθμιών. Στο Τακτικό Καρδιολογικό Ιατρείο εξετάζεται σε καθημερινή βάση μεγάλος αριθμός περιστατικών.

Συγκεκριμένα:

Καρδιολογικό Ιατρείο (υπεύθυνος κ. Δ. Φλέσσας)

Δευτέρα: 09.00-13.00

Καρδιολογικό Ιατρείο (υπεύθυνος κ. Χ. Μαντής)

Δευτέρα: 09.00-13.00

Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (Υπεύθυνη κα. Μ. Γεωργοπούλου)

Τετάρτη : 09.00-13.00

Ιατρείο Αρρυθμιών (υπεύθυνος κ. Β. Σουσώνης)

Πέμπτη : 09.00-13.00

Καρδιολογικό Ιατρείο (Υπεύθυνος κ. Γ. Παυλάκης)

Παρασκευή: 09.00-13.00

Μετάβαση στο περιεχόμενο